Pogosta vprašanja

Kontracepcija

Mehanske metode kontracepcije so metode, ki mehansko preprečijo oploditev jajčeca s spermo.

 1. Moški kondom je tanka elastična membrana iz lateksa ali gume in predstavlja mehansko prepreko, ki preprečuje vstop sperme v nožnico. Navlečemo ga na penis v erekciji, tj. pred samim spolnim odnosom. Posebej pozorni moramo biti, da je dobro nameščen ter da se pri odstranitvi penisa iz nožnice ne sname, saj bi lahko v njej ostal. Poleg tega lahko tudi poči ali omeji stopnjo občutka pri moških. Lahko privede do alergijskih reakcij na lateks. Kondom učinkovito varuje tudi pred okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi: poleg okožbe z virusom HIV se lahko okužimo tudi s sifilisom in gonorejo, herpesom in virusom HPV (pri tej okužbi je treba poudariti, da obstaja cepljenje, ki okužbo preprečuje).
 2. Naslednje sredstvo je ženski kondom, ki je zelo tanek, vendar bolj odporen kot lateks, iz katerega je narejen moški kondom. Z njim se lahko zaščitijo ženske, ki se želijo obvarovati predvsem okužbe z virusom HIV in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. V prodaji je v različnih evropskih državah. V nožnico ga vstavimo pred penetracijo. Zelo pomembno, je da ga pravilno uporabljamo pri vsakem spolnem odnosu.
 3. Naslednja možnost je diafragma, polkrožna guma, ki zapre maternični vrat. Po navadi jo uporabljamo v kombinaciji s kremo ali spermicidno peno. V nožnico jo vstavimo malo pred spolnim odnosom, odstranimo pa jo lahko šele po 6–8 urah. Ker mora popolnoma prekriti maternični vrat, mere zanjo vzame zdravnik, ki mora žensko tudi poučiti o sami namestitvi.
 4. Spirala ali IUD (Intra Uterine Device = maternični pripomoček) je naprava iz plastike in kovine, ki meri od 20 do 35 milimetrov. V stavimo jo v maternico, s čimer preprečimo ugnezdenje oplojenega jajčeca. Spiralo, ki se najbolje prilega maternici, mora izbrati ginekolog, ki poskrbi tudi za njeno namestitev. Vrvica, ki je pritrjena na spodnji del pripomočka (z njo napravo tudi odstranimo), ostane v zgornjem delu nožnice; pripomoček pa lahko odstrani le specialist. Spirala zahteva dobro higieno tako ženske kot njenega partnerja, saj se le tako lahko izognemo vnetju genitalij, ki lahko nepopravljivo vpliva na plodnost ženske. Obstajajo spirale, ki vsebujejo progesteron: le-te, poleg kontracepcijskega učinka, pri močnejših menstruacijah učinkujejo tudi terapevtsko.
 5. Spirala ali IUD (Intra Uterine Device = maternični pripomoček) je naprava iz plastike in kovine, ki meri od 20 do 35 milimetrov. Vstavimo ga v maternico, s čimer preprečimo ugnezdenje oplojenega jajčeca. Spiralo, ki se najbolje prilega maternici, mora izbrati ginekolog, ki poskrbi tudi za njeno namestitev. Vrvica, ki je pritrjena na spodnji del pripomočka (z njo napravo tudi odstranimo), ostane v zgornjem delu nožnice; pripomoček pa lahko odstrani le specialist.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Spermicidi sodijo med kemične metode kontracepcije. Ti pripravki (kreme, pene, svečke), vsebujejo kemične sestavine, ki imobilizirajo in uničijo spermo. Nanesemo jih globoko v vagino pred spolnim odnosom. Da bi povečali njihovo učinkovitost jih uporabljamo v kombinaciji z drugimi metodami kontracepcije, kot je diafragma ali kondom. Alergijska reakcija je dokaj pogosta in to pri obeh partnerjih.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Te metode so najbolj učinkovite, pogosto pa jih uporabljamo tudi v terapevtske namene, na primer pri morebitnem nerednem menstrualnem ciklu. Ginekolog pri vsaki ženski posebej opredeli obstoj morebitnih stranskih učinkov. Hormonske kontracepcijske metode imajo tudi zaščitno funkcijo, saj ščitijo pred različnimi benignimi in malignimi ginekološkimi boleznimi. Trenutno obstajajo različni načini hormonske kontracepcije:

 1. Kontracepcijske tablete vsebujejo dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron), ki jih hipofiza (žleza v možganih) prepozna in kateri ti hormoni posredujejo sporočilo, naj ne sproži faze ovulacije jajčnikov (le-ti tako počivajo). Kontracepcijske tablete poleg tega spreminjajo tudi sluz, ki jo proizvaja maternični vrat, s čimer preprečujejo prehod spermijev v maternico. Vse zdrave ženske v plodnih letih lahko jemljejo tablete, vendar pa se morajo pri jemanju držati navodil in opozoril, ki jim jih da ginekolog, hkrati pa morajo opravljati tudi redne ginekološke preglede. V času 1–3 mesecev po prenehanju jemanja ženska postane ponovno plodna.
 2. Mini tableta je sestavljena le iz progesterona in ima zato tudi manjšo kontracepcijsko učinkovitost, saj ne preprečuje ovulacije, temveč vpliva na njeno aktivnost z učinkovanjem predvsem na sluz materničnega vratu, tako da le-ta preprečuje prehod spermijev. Ta metoda kontracepcije je manj razširjena, še posebej zaradi težav, ki se včasih pojavljajo z vzpostavitvijo normalne sluzi materničnega vratu, ter krvavih izcedkov med menstruacijskimi cikli, ki jih ta vrsta tablet lahko povzroči.
 3. Kontracepcijski obliž: Že nekaj let pa je v prodaji nov izdelek, ki v primerjavi s svojimi predhodniki omogoča večjo učinkovitost kot "klasična" kontracepcijska tabletka, saj ustavi ovulacijo, zaradi česar bi lahko bila v nekaterih situacijah (npr. pri dojenju, ipd.) uporaba kontracepcijskega sredstva ponovno sprejemljiva. Gre za kontracepcijski obliž (hormonska kontracepcija, ki deluje s prenosom preko kože), ki zahteva dnevno uporabo. Tako kot kontracepcijske tablete vsebuje dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron) in učinkuje enako kot tableta, s tem da ustavlja ovulacijo. Učinkovitost kontracepcijskega obliža je enaka učinkovitosti kontracepcijskih tablet. Njegov izgled je enak običajnemu obližu. Je prozoren, manjših oblik, namestimo pa ga enkrat na teden, in sicer za 3 tedne v mesecu. Uporaba ni peroralna, kar predstavlja prednost pri morebitnih želodčno-črevesnih težavah (bruhanje, diareja), z metaboličnega vidika pa ima prednost, ker pospešuje metabolizem v jetrih. Po prenehanju uporabe tega kontracepcijskega sredstva ženske hitro postanejo spet plodne.
 4. Vaginalni obroček (hormonska kontracepcija z delovanjem preko nožnice), ki tako kot kontracepcijske tablete vsebuje dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron) in učinkuje tako, da preprečuje ovulacijo. Je prozorne barve in nastavljiv. Ženska si ga vstavi v nožnico sama. Tudi odstrani ga sama, in sicer enkrat mesečno. Vstavitev zahteva dobro poznavanje lastnega telesa. Tudi učinkovitost vaginalnega obročka je enako zanesljiva kot učinkovitost kontracepcijske tablete.
 5. Jutranja tableta, hormonsko kontracepcijsko sredstvo, ki ga lahko uporabimo v roku 72 ur po spolnem odnosu, pri katerem je prišlo do izpusta semenske tekočine v nožnico. Je metoda, ki se je poslužujemo le v izrednih primerih in ni običajno kontracepcijsko sredstvo. Predpišemo jo lahko tudi mladoletnim, vendar to lahko stori le osebni zdravnik.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Učinkovitost kontracepcijskega sredstva je izmerjena na podlagi kazala Pearl ali kazala možnosti zanositve kljub uporabi kontracepcije: bolj kot se kazalec za možnost zanositve približa številu nič, bolj učinkovito je kontracepcijsko sredstvo. Kontracepcijske metode lahko razvrstimo v pet različnih skupin: naravne, mehanske, kemijske, hormonske in kirurške.

UČIKOVITOST KONTRACEPCIJSKE METODE
Odstotek možnosti zanositve v roku prvega leta uporabe

Kazalec
Pearl

NARAVNE METODE

KONDOM

SPERMICIDI

DIAFRAGMA

SPIRALA

STERILIZACIJA

HORMONSKA
KONTRACEPCIJA

6 – 40

12 – 14

7 – 15

5 – 14

1 – 2

< 1

0.02 – 0.80

KAZALEC PEARL za kontracepcijske metode zajema odstopanja na podlagi različnih statistik.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Spirala ali maternični vložek je metoda mehanske kontracepcije. Gre za vložek zmanjšanih dimenzij, ki ga moramo vstaviti neposredno v maternični vrat. V Italiji ta metoda nikoli ni bila preveč razširjena. Spirala ali IUD (Intra Uterine Device = maternični pripomoček) je naprava iz plastike in kovine, ki meri od 20 do 35 milimetrov. Vstavimo ga v maternico, s čimer preprečimo ugnezdenje oplojenega jajčeca. Spiralo, ki se najbolje prilega maternici, mora izbrati ginekolog, ki poskrbi tudi za njeno namestitev. Vrvica, ki je pritrjena na spodnji del pripomočka (z njo napravo tudi odstranimo), ostane v zgornjem delu nožnice; pripomoček pa lahko odstrani le specialist. Spirala zahteva dobro higieno tako ženske kot njenega partnerja, saj se le tako lahko izognemo vnetju genitalij, ki lahko nepopravljivo vpliva na plodnost ženske. Obstajajo spirale, ki vsebujejo progesteron: le-te, poleg kontracepcijskega učinka, pri močnejših menstruacijah učinkujejo tudi terapevtsko.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Mini tableta je sestavljena le iz progesterona in ima zato tudi manjšo kontracepcijsko učinkovitost, saj ne preprečuje ovulacije, temveč vpliva na njeno aktivnost z učinkovanjem predvsem na sluz materničnega vratu, tako da le-ta preprečuje prehod spermijev. Ta metoda kontracepcije je manj razširjena, še posebej zaradi težav, ki se včasih pojavljajo z vzpostavitvijo normalne sluzi materničnega vratu, ter krvavih izcedkov med menstruacijskimi cikli, ki jih ta vrsta tablet lahko povzroči.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

NARAVNE METODE

Digitalni ovulacijski test je med naravnimi metodami najbolj zanesljiv. Digitalna naprava temelji na dnevni oceni plodnosti ženske in je zanesljiva za 99.6%. Druge naravne metode kontracepcije so večinoma manj varne, saj je tveganje za zanositev bisveno večje. Prekinitev spolnega odnosa zajema odstranitev penisa iz nožnice nekaj trenutkov pred ejakulacijo. Pri tem vseeno obstaja možnost, da manjše količine semenske tekočine, ki vsebujejo spermatozoide, iztečejo v nožnico že pred samo ejakulacijo. Ogino-Knausova ali koledarska metoda temelji na izračunu plodnih dni posamezne ženske: v tem obdobju se je treba izogibati spolnim odnosom. Kritični datumi se izračunajo na podlagi ritma menstrualnega cikla. Metoda je manj zanesljiva. Naslednja je metoda Billings, ki temelji na kontroli gostote sluzi materničnega vratu, ki postane v plodnih dneh bolj svetla. Metoda je prav tako manj zanesljiva. Metoda z merjenjem osnovne temperature temelji na izmeri jutranje telesne temperature (izmerimo jo v nožnici ali zadnjiku), saj se le-ta med ovulacijo spreminja. Test za izračun plodnih dni je med naravnimi metodami najbolj zanesljiv. Izračuna se na podlagi vsakodnevne opredelitve stopnje plodnosti ženske. Obstajajo različni tipi, ki so povsem enostavni za uporabo. Natančnost diagnosticiranja ovulacije je 99,6%.

MEHANSKE METODE

Moški kondom je tanka elastična membrana iz lateksa ali gume in predstavlja mehansko prepreko, ki preprečuje vstop spermatoziodov v nožnico. Navlečemo ga na penis v erekciji, tj. pred samim spolnim odnosom. Posebej pozorni moramo biti, da je dobro nameščen ter da se pri odstranitvi penisa iz nožnice ne sname, saj bi lahko v njej ostal in omogočil prehod spermatozoidom. Poleg tega lahko tudi poči ali pa omeji stopnjo občutka pri moških. Lahko pride tudi do alergijskih reakcij na lateks. Kondom učinkovito varuje tudi pred okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi: poleg okožbe z virusom HIV se lahko okužimo tudi s sifilisom in gonorejo, herpesom in virusom HPV (pri tej okužbi je treba poudariti, da obstaja cepljenje, ki okužbo preprečuje). Naslednje sredstvo je ženski kondom, ki je zelo tanek, vendar bolj odporen kot lateks, iz katerega je narejen moški kondom. Z njim se lahko zaščitijo ženske, ki se hočejo obvarovati predvsem okužbe z virusom HIV in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. V prodaji je v različnih evropskih državah. V nožnico ga vstavimo pred penetracijo. Zelo pomembno, je da ga pravilno uporabljamo pri vsakem spolnem odnosu. Naslednja možnost je diafragma, polkrožna guma, ki jo obkroža kovinska krožna vzmet, ki zapre maternični vrat. Po navadi jo uporabljamo v kombinaciji s kremo ali spermicidno peno. V nožnico jo vstavimo malo pred spolnim odnosom, odstranimo pa jo lahko šele po 6–8 urah. Ker mora popolnoma prekriti maternični vrat, mere zanjo vzame zdravnik, ki mora žensko tudi poučiti o sami namestitvi. Maternični vložek je metoda, ki zajema "vložek" zmanjšanih dimenzij, ki ga moramo vstaviti neposredno v maternični vrat. V Italiji ta metoda nikoli ni bila preveč razširjena. Spirala ali IUD (Intra Uterine Device = maternični pripomoček) je naprava iz plastike in kovine, ki meri od 20 do 35 milimetrov. Vstavimo ga v maternico, s čimer preprečimo ugnezdenje oplojenega jajčeca. Spiralo, ki se najbolje prilega maternici, mora izbrati ginekolog, ki poskrbi tudi za njeno namestitev. Vrvica, ki je pritrjena na spodnji del pripomočka (z njo napravo tudi odstranimo), ostane v zgornjem delu nožnice; pripomoček pa lahko odstrani le specialist. Spirala zahteva dobro higieno tako ženske kot njenega partnerja, saj se le tako lahko izognemo vnetju genitalij, ki lahko nepopravljivo vpliva na plodnost ženske. Obstajajo spirale, ki vsebujejo progesteron: le-te, poleg kontracepcijskega učinka, pri močnejših menstruacijah učinkujejo tudi terapevtsko.

KEMIJSKE METODE

Spermicidi so preparati (kreme, pene, svečke), ki vsebujejo kemične substance, ki ustavijo in uničijo spermatozoide. Za povečanje učinkovitosti jih uporabljamo v kombinaciji z drugimi kontracepcijskimi metodami, kot sta na primer diafragma ali kondom. Pogosto sprožijo alergijske reakcije tako pri ženskah kot pri moških.

HORMONSKE METODE

Te metode so najbolj učinkovite, pogosto pa jih uporabljamo tudi v terapevtske namene, na primer pri morebitnem nerednem menstrualnem ciklu. Ginekolog pri vsaki ženski posebej opredeli obstoj morebitnih stranskih učinkov. Hormonske kontracepcijske metode imajo tudi zaščitno funkcijo, saj ščitijo pred različnimi benignimi in malignimi ginekološkimi boleznimi. Trenutno obstajajo različni načini horomonske kontracepcije: kontracepcijske tablete vsebujejo dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron), ki jih hipofiza (žleza v možganih) prepozna in kateri ti hormoni posredujejo sporočilo, naj ne sproži faze ovulacije jajčnikov (le-ti tako počivajo). Kontracepcijske tablete poleg tega spreminjajo tudi sluz, ki jo proizvaja maternični vrat, s čimer preprečujejo prehod spermatozoidov v maternico. Vse zdrave ženske v plodnih letih lahko jemljejo tablete, vendar pa se morajo pri jemanju držati navodil in opozoril, ki jim jih da ginekolog, hkrati pa morajo opravljati tudi redne ginekološke preglede. V času 1–3 mesecev po prenehanju jemanja ženska postane ponovno plodna. Ena izmed možnosti je mini tableta, ki je sestavljena le iz progesterona in ima zato tudi manjšo kontracepcijsko učinkovitost, saj ne preprečuje ovulacije, temveč vpliva na njeno aktivnost z učinkovanjem predvsem na sluz materničnega vratu, tako da le-ta preprečuje prehod spermatozoidov. Ta metoda kontracepcije je manj razširjena, še posebej zaradi težav, ki se včasih pojavljajo z vzpostavitvijo normalne sluzi materničnega vratu, ter krvavih izcedkov med menstruacijskimi cikli, ki jih ta vrsta tablet lahko povzroči. Že nekaj let pa je v prodaji nov izdelek, ki v primerjavi s svojimi predhodniki omogoča večjo učinkovitost kot "klasična" kontracepcijska tabletka, saj ustavi ovulacijo, zaradi česar bi lahko bila v nekaterih situacijah (npr. pri dojenju, ipd.) uporaba kontracepcijskega sredstva ponovno sprejemljiva. Gre za kontracepcijski obliž (hormonska kontracepcija, ki deluje s prenosom preko kože), ki zahteva dnevno uporabo. Tako kot kontracepcijske tablete vsebuje dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron) in učinkuje enako kot tableta, s tem da ustavlja ovulacijo. Učinkovitost kontracepcijskega obliža je enaka učinkovitosti kontracepcijskih tablet. Njegov izgled je enak običajnemu obližu. Je prozoren, manjših oblik, namestimo pa ga enkrat na teden, in sicer za 3 tedne v mesecu. Uporaba ni peroralna, kar predstavlja prednost pri morebitnih želodčno-črevesnih težavah (bruhanje, diareja), z metaboličnega vidika pa ima prednost, ker pospešuje metabolizem v jetrih. Po prenehanju uporabe tega kontracepcijskega sredstva ženske hitro postanejo spet plodne. Naslednja možnost je vaginalni obroček (hormonska kontracepcija z delovanjem preko nožnice), ki tako kot kontracepcijske tablete vsebuje dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron) in učinkuje tako, da preprečuje ovulacijo. Je prozorne barve in nastavljiv. Ženska si ga vstavi v nožnico sama. Tudi odstrani ga sama, in sicer enkrat mesečno. Vstavitev zahteva dobro poznavanje lastnega telesa. Tudi učinkovitost vaginalnega obročka je enako zanesljiva kot učinkovitost kontracepcijske tablete. Zadnja možnost je jutranja tableta, hormonsko kontracepcijsko sredstvo, ki ga lahko uporabimo v roku 72 ur po spolnem odnosu, pri katerem je prišlo do izpusta semenske tekočine v nožnico. Je metoda, ki se je poslužujemo le v izrednih primerih in ni običajno kontracepcijsko sredstvo. Predpišemo jo lahko tudi mladoletnim, vendar to lahko stori le osebni zdravnik.

KIRURŠKE METODE

Te metode so dokončne, izvedene pa so lahko tako pri moških kot pri ženskah. Pri njihovi izbiri se je treba vedno posvetovati z ginekologom, saj le-ta priporoči metodo, ki najbolj ustreza potrebam para, poleg tega pa mora opraviti tudi vse predvidene zdravstvene preglede ter preučiti pojav morebitnih stranskih učinkov.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Intimna nega

Izraz intimna higiena zajema vse vrste umivanja, pri katerih skrbimo za higieno zunanjega genitalnega in analnega predela.

 • Pred začetkom intimne higiene si umijemo roke. Pazimo, da si dobro umijemo tudi analni predel. Sramne dlake si umivamo v smeri proti analni odprtini in ne obratno, saj tako preprečimo prenos bakterij proti nožničnemu delu.
 • V primeru vnetja umijemo spodnje perilo z zelo vročo vodo in milom ter ga nato dobro speremo.
 • Ne pozabimo, da je treba nekatere izdelke raztopiti v vodi; vedno natančno sledimo navodilom.
 • Nožnico izpiramo le, če nam je tako svetoval ginekolog.
 • Ne pozabimo, da je zelo pomembna tudi partnerjeva higiena.
 • Uporabljamo intimno milo z blago kislo pH-vrednostjo okoli 5 (s tem upoštevamo normalno fiziologijo sluznice zunanjih genitalij in kože okrog le-teh), ki pomaga pri ohranitvi kislosti nožnice med enim in drugim umivanjem.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

 • Pri intimni higieni se izogibamo uporabi trdih mil, saj je njihova pH-vrednost bolj bazična in zato lahko spreminja bolj ali manj stabilne biofizične značilnosti fiziološkega okolja vaginalne sluznice.
 • Izogibamo se prekomernemu izpiranju nožnice, pri čemer še posebej pazimo na morebitne poškodbe ob vstavitvi cevke
 • Izogibamo se uporabi sintetičnega spodnjega perila in dnevnih vložkov, saj ti materiali ne dihajo ter zaradi tega povzročajo mehčanje kože in draženje zunanjih genitalij. Ob povišanju temperature in vlažnosti se ustvari idealno okolje za rast številnih mikroorganizmov. Ne pozabimo, da so ti lahko pogost dejavnik, ki povečuje občutljivost intimnih predelov ter draži kožo.
 • Izogibamo se prepogosti nošnji zelo oprijetih hlač ali bodijev, ki se zajedajo v intimne predele. Izcedki iz nožnice skupaj s telesno toploto ustvarijo klimo tople grede, ki pripomore k razvoju dejavnikov okužbe (bakterije, glivice, kandida …)
 • Pozorni moramo biti tudi pri nošnji kavbojk in obarvanega spodnjega perila, še posebej v rdeči in črni barvi: barva je eden najbolj pogostih povzročiteljev alergij.
 • Poleti, zlasti na bazenu, se izogibamo nošnji mokrih kopalk, saj le-te povišujejo možnost vaginalnih okužb
 • Izogibamo se uporabi običajnih dezodorantov, še posebej tistih z vonjem in vsebnostjo alkohola.
 • Izogibamo se pretiranemu umivanju, četudi pri slednjem sledimo vsem napotkom za pravilno higieno in uporabljamo ustrezna mila, saj lahko prekomerno umivanje kožo razdraži
 • Izogibamo se uporabi mil, ki se močno penijo, saj lahko poškodujejo celično sestavo sluznice genitalij.
 • Izogibamo se uporabi močno odišavljenih mil, saj lahko povzročijo večjo občutljivost kože ali sprožijo alergijske reakcije

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Je skupek naravnih obrambnih faktorjev vaginalnega sistema, kot so kisla nožnična pH-vrednost, prisotnost lisozima, laktoferina ter drugih, ki predstavljajo naravno imunsko zaščito. Spremembe v normalnem ravnovesju vaginalnega ekosistema spodbudijo nastanek bolezenskih procesov. Spremembo vaginalnega ravnovesja lahko povzroči tudi uporaba neustreznih čistilnih sredstev (mil).

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Vaginalni pH izraža stopnjo kislosti v nožnici. Je pomemben dejavnik za nadzor nožnične homeostaze, saj sodeluje pri oblikovanju fiziološkega okolja nožnične sluznice, ki preprečuje množični pojav mikroorganizmov, ki škodujejo zdravju žensk.


Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Med mikroorganizmi, ki so stalno prisotni v nožnici, je najbolj pomembna bakterija döderlein, ki jo imenujemo tudi laktobakterija, saj uporablja glikogen, ki ga preoblikuje v mlečno kislino, le-ta pa da fiziološkemu okolju nožnične sluznice ustrezno kislost. Pravilna vaginalna kislost je pomemben faktor, saj zagotavlja naravni obrambni vaginalni sistem.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Puberteta

Odnos do našega telesa je ključnega pomena, zato sta pravilna nega in higiena pomemben korak do dobrega počutje osebe, tako fizičnega kot psihičnega. V puberteti in adolescenci je prav osebna higiena velikokrat kamen spotike med materjo in hčerjo. Tukaj je nekaj pravil, ki vam lahko pomagajo najti pravo ravnovesje in pravo motivacijo pri negi in higieni vašega telesa.

 1. Skrb za telo in redna osebna higiena sta temelj osnovne vzgoje ter znak spoštovanja sebe in drugih.
 2. Zdrav način življenja z ustrezno prehrano, omejenim pitjem alkohola, brez kajenja in dovolj spanca ščiti telo in ohranja zdravje in lepoto. Nima smisla, da se urejamo in parfumiramo, če je naše telo prepojeno z dimom in alkoholom, hkrati pa nas pesti pomanjkanje spanca ter se neustrezno prehranjujemo.
 3. Vsakodnevno tuširanje ali kopanje, skrb za nohte in lase, natančno ščetkanje zob in ustrezna čistoča so pokazatelji zdravega odnosa do lastnega telesa in čustvenega ravnovesja.
 4. Redno gibanje nas spravi v dobro voljo, sprosti negativno energijo, izboljša fizično formo ter ohranja primerno telesno težo. Poleg tega uravnava tudi nivo adrenalina ter zmanjšuje neprijeten vonj, do katerega pride ob povišanju hormona stresa v krvi. Kadar nas je strah ali če smo živčni in pod stresom, stresni hormoni, ki jih vsebujejo žleze znojnice in lojnice, povišajo našo razdražljivost in vzkipljivost.
 5. Tuširanje po športni aktivnosti z uporabo ustreznih klinično testiranih mil s primerno pH-vrednostjo dopolnjuje temelje za dobro vsakodnevno počutje.
 6. Primerna higiena in ustrezna količina hranilnih snovi v koži nam pomaga do dobre telesne samopodobe.
 7. Uporaba parfuma ali dezodoranta dopolnjuje in ne nadomešča primerne, vsakodnevne osebne higiene.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Menstruacija

Hormonsko stanje je pri ženski glavni dejavnik vpliva na fiziološko okolje nožnične sluznice. Povrhnjica, ki prekriva nožnico, je bogata s sprejemniki spolnih hormonov, ob delovanju katerih se nožnična sluznica prilagaja glede na faze menstrualnega cikla in starost posamezne ženske. V plodnih letih in ob normalnih pogojih sta vmesna plast in povrhnjica nožnične sluznice bogati z glikogenom, ki je nepogrešljiv element pri sestavi in normalnem vzdrževanju idealnega fiziološkega okolja omenjene sluznice. Slednja lahko preprečuje razvoj bolezenskih klic ali nenadzorovano in škodljivo množenje mikroorganizmov, ki so v manjših koncentracijah v nožnici stalno prisotni.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Suha sluznica

Izsušenost vulve zajema izsušenost zunanjih ženskih genitalij (medtem ko se vaginalna navezuje na notranje spolne organe) in ima dve glavni vrsti vzrokov:

 • biološke vzroke: le-ti so povezani s staranjem genitalij, prehodom v menopavzo in nižjo vsebnostjo hormonov estrogena in testosterona. Hudo obliko izsušenosti povzroča posebna bolezen, imenovana "lichen sclerosus";
 • vzroke, povezane z načinom življenja: večkrat dnevna uporaba agresivnih mil, ki poškodujejo kožo in sluznico vulve ter mikroskopsko plast, ki organ pokriva ter skrbi za njegovo (primerno) vlažnost. Ta hidrolipidna membrana je sestavljena iz plasti loja, ki jo izločajo žleze lojnice. T. i. prizadevna higiena in/ali higiena z izdelki, ki ne upoštevajo zapletenosti te mikroskopske in občutljive strukture in njene pH-vrednosti, so eden izmed glavnih vzrokov za neprijeten in agresiven občutek izsušenosti. Kadar povrhnjica vulve nima žive "prepreke", ki bi jo varovala pred zunanjimi dejavniki, se poveča njena dovzetnost za vnetja, alergije in okužbe.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Izsušenost genitalij močno vpliva na spolne odnose. Povzroči lahko tesnobo in stisko v partnerskem odnosu. Zaskrbljenost je tudi razumljiva: navlaženost nožnice je znak, da si ženska partnerja želi in je vzburjena.

Težave z izsušenostjo vplivajo na žensko samopodobo, spolnost in dojemanje sebe kot zdrave ženske. Pomembno je, da se lahko z ginekologom pogovorimo tako v iskanju primernih zdravstvenih rešitev kot tudi za razjasnitev dvomov, ki lahko pripomorejo k rešitvi posameznih težav in odpravi občutka nezadovoljstva.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Izsušenost nožnice opredeljuje izsušenost notranjega spolnega organa in ima dve glavni vrsti vzrokov:

 • biološke vzroke: prvi dejavniki normalne navlaženosti nožnice so hormoni estrogeni. Ti zagotavljajo predvsem normalno navlaženost, pa tudi dovajanje hranilnih snovi nožničnim vlaknom. Ravno nasprotno pa se v primeru amenoreje, ko je vsebnost estrogena nizka, v poporodni dobi, ko ženska v času dojenja nima menstrualnega cikla, pa tudi v menopavzi, ko pride do dokončne izčrpanosti jajčnikov, močno zniža proizvajanje ženskih hormonov, ženska pa lahko dobi neprijeten občutek izsušenosti nožnice. Estrogen poleg tega tudi lajša običajni odziv na spolni dražljaj krvnih žil, ki obkrožajo nožnico, in omogoča, da nevrotransmitor, ki ga imenujemo VIP (kratica izvira iz angleškega izraza "vasoactive intestinal peptide – vazoaktivni intestinalni polipeptid") "privede" željo po navlaženosti nožnice.
 • psihološke vzroke : izsušenost nožnice lahko povzročajo tudi neprimerni spolni odnosi, tako z vidika psihičnih vzrokov ("nisem bila vzburjena"), vidika samega razmerja ("ne ljubim ga več" ali "predigre so prekratke in me premalo vzburijo") ali pa same fiziologije genitalij: pogosto pomanjkanje estrogena zmanjša navlaženost tudi v primerih, ko gre za želen spolni odnos. Poleg tega lahko izsušenost nožnice (in/ali vulve) povzroča bolečine v fazi penetracije (dispareunija). Ta prikrita bolečina lahko uniči spolno življenje številnih žensk ter vpliva na celoten partnerski odnos! Ker je dispareunija najbolj pogost vzrok za zaviranje, ki se nanaša na navlaženost, lahko povzroči še dodatno izsušenost nožnice in varovalno delovanje mišic, ki nožnico obkrožajo. Ta mišični krč, ki stisne vhod v nožnico ("zdi se mi, kot da imam tam zid"), je tudi glavni vzrok za bolečino. Zaradi vsega povedanega je zelo pomembno, da postavimo pravo diagnozo in le-to nato tudi primerno zdravimo!

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Vagina in sluznica

Da, v nekaterih obdobjih je še posebej pomembno da vzdržuje intimno higieno, še posebej:

 • Če jemljemo antibiotike
 • Ko uporabljamo kontracepcijo v obliki tabletke, spirale ali spermicidov
 • Med menstrualnim ciklom
 • Med nosečnostjo
 • V poporodni dobi
 • Med menopavzo

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

V primeru vaginalnih okužb je potrebno da:

 • uporabljamo izključno ločene brisače (ki jih uporabljamo le sami);
 • pri spolnih odnosih uporabljamo kondom oziroma spolnih odnosov nimamo, dokler okužbe ne pozdravimo;
 • uravnavamo delovanje črevesja s pravilno prehrambno dieto, ki vsebuje mlečne encime (npr. jogurt);
 • spodnje perilo ustrezno peremo ter pri pranju uporabljamo primerno dezinfekcijsko sredstvo;
 • se takoj posvetujemo z ginekologom;
 • v primeru ponovnega pojava simptomov okužbe po zaključku predpisane terapije se ponovno posvetujemo z ginekologom, in sicer z namenom dodatne opredelitve diagnoze okužbe.

Ne gre za težavne postopke, saj je dovolj že malo pozornosti pri vsakodnevnih opravilih in izbiri primernega izdelka za intimno higieno, saj lahko okužbe nožnice, ki jih ne zdravimo, pomenijo resno nevarnost za plodnost!

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Termin vaginitis zajema vnetje nožnične sluznice, do katerega pride zaradi agresivnega delovanja enega izmed mikroorganizmov oziroma več patogenih dejavnikov. Simptomi, ki nakazujejo nastanek okužbe, so:

 • srbečica;
 • pekoč občutek;
 • levkoreja (večja količina nožničnega izcedka različnih barv, od bele pa do rumenkasto-zelene, različne gostote ter brez vonja ali pa je le-ta slab).

Okužbe imajo različne vzroke in lahko prizadenejo ženske vseh starosti.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Svetel ali mlečen izcedek je v času menstrualnega cikla nekaj povsem običajnega. Izcedki drugačne barve, še posebej če jih spremlja pekoč ali dražeč občutek, pa so znaki okužbe. Spremembe normalnega ravnovesja nožničnega ekosistema pomenijo pojav določenih bolezenskih procesov.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Osnovno pravilo, ki pripomore k varovanju pred okužbo, je pravilen način umivanja, s katerim lahko preprečimo okužbo z mikroorganizmi, ki bi do nožnice prišli iz analnega dela. Ti mikroorganizmi, ki lahko obstajajo v nožnici v nižji koncentraciji kot neškodljivi elementi normalne bakterijske flore, se lahko v nekaterih primerih prekomerno razmnožijo in postanejo kužni. Ne ve se, kdaj in zakaj izgubi vaginalni ekosistem sposobnost, da bi te mikroorganizme odstranil oziroma da bi obdržal vlogo tistih bakterij, ki prihajajo iz črevesja, vendar pa lahko v posebnih pogojih, ki so odvisni od samega telesa gostitelja, tudi nepravilno izvajanje osebne higiene močno vpliva na to.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)

Vaginalne bakterijske okužbe so najpogostejše in se zdravijo na zelo enostaven način. Pomembno je da se pozdravijo in da se jih ne podcenjuje. Vaginalne bakterijske okužbe prizadenejo približno 75% žensk v rodni dobi , kar 90% pa jih je okuženih z kandido. Glavne vrste vnetij nožnice in vulve v plodnih letih so:

 • bakterijska nožnična vnetja;
 • mikozna vnetja nožnice in vulve;
 • trihomonoza;
 • klamidija;
 • virusne oblike: herpes, HPV (papillomavirus), HIV (okužba s človeškim virusom okvare imunskega sistema).

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)


Vse pravice pridržane © 2019-2023 Bolton Adriatic d.o.o.
Izdelava spletne strani: Carpediem d.o.o.